George Padure – Blog Oficial
21Ian/12

Dincolo de aparente.

Am auzit multe comentarii Pro si Contra in legatura cu protestele de la Piata Universitatii. Unii spuneau ca “ne facem de ris”, altii ca acolo “sunt oameni manipulati”, altii ca “protestele nu vor duce la nimic”, altii ca “acolo sunt oameni de ultima speta”. Si inca multe
pareri, chiar mai multe decit despre fotbal. Mi se parea ca lumea inca NU stie ce vrea si ca multi sunt subiectivi. Mai mult, aveam impresia ca palavragim foarte mult, dar facem foarte putin. Mai ales atunci cind majoritatea ne intrebam "de ce nu ies romanii-n strada ?"

Curios (din fire), intr-una din seri am luat-o pe jos si am ajuns prin strada Edgar Quinet exact in sufletul protestatarilor. Am dorit sa nu fiu remarcat de nimeni, dar sa pot vedea cit mai mult, in special la ce fel de oameni sunt acolo. Mi-am pus o sapca cu urechi, astfel incit nici frate-miu nu cred ca m-ar fi remarcat. A fost pentru prima data dupa 1990 cind am vazut cum oameni pe care ii poti intilni prin biblioteci, prin primarii, prin parcuri, la teatru, la policlinica sau chiar in piata protestau. Oameni de calitate, unii chiar sot-sotie, tata-fiica si chiar de unul singur, au iesit impreuna pentru a protesta. Respect pentru ei ! A fost cu atit mai impresionant cu cit ponderea acestora in grupul de protestatari era majoritara. Urmau tinerii, ultrasii si oamenii mai amariti, stind cu totii in fata jandarmilor. Cinci categorii sociale diferite si bine definite in multimea  de la Piata Universitatii. Dincolo de aparente insa, ei aveau ceva in comun: traiau in Romania involuta a anului 2012 si strigau la unison “Jos Basescu !”. Bineinteles, jandarmii n-aveau voie.

21Dec/11

Comasare ? Macar cu vot obligatoriu !

 

Cred ca, nu am sa incetez pina cind si Romania va adopta Votul Obligatoriu.

Mai ales ca, mi se pare extrem de interesant ca, nici macar (politicienii) nu vor sa discute despre aceasta varianta democratica pe care o are electoratul pentru a hotari propriul viitor. Cu toate acestea - daca nu o fi doar demagogie - toti doresc o prezenta la vot cit mai mare. Cineva imi spunea ca, adoptarea votului obligatoriu in Romania ar avea ca efect pulverizarea actualei clase politice. Nu as spune, dar cred intr-adevar ca efectul ar fi devastator. Odata ce toata lumea se prezinta la vot, nu exista fizic posibilitatea fraudarii sau, multimea va acoperi  frauda prin participare. Culmea, pentru asta nici macar nu este nevoie de modificarea Constitutiei, Parlamentul fiind cel care poate stabili. Bine, intr-adevar, si Guvernul, dar numai daca vrea...

Cum observ ca destul de des Traian Basescu face d-alea nefacute – voluntar sau nu - cu adevarat in interesul populatiei si dezinteresul politicienilor uneori, mare mi-ar fi mirarea ca o asemenea propunere sa nu-l stirneasca. Iar daca l-ar stirni, va ramine in istorie ca politicianul care a avrut sa afle de la popor adevarul gol, golut. Trebuie doar sa vrea.

Asa este si-n Belgia si-n Grecia si poate, asa va fi odata si la noi.

21Dec/11

Ioan Niculae are dreptate !

 

Are dreptate Ioan Niculae cind spune ca, isi inchide afacerile si nu e primul. Importanta afacerilor si numele fiindu-i mai sonor, a ajuns la urechea presei.

De ce spun asta ? Pentru ca statul este cel care, ar fi trebuit ca in cei 22 de ani de dupa ’89 sa creeze mediul necesar afacerilor, dezvoltand infrastructura si creeind prin pirghii si mecanisme ceea ce numim mediu atractiv pentru investitii. Mai mult, tot statul prin puterea legislativa ar fi trebuit sa reglementeze in favoarea si, nu in detrimentul cetatenilor, modul in care poate creste pretul energiei si al gazelor. Cel putin asa procedeaza statul belgian, de exemplu. Imi aduc aminte ca, datorita comparatiilor tot mai dese care se faceau in mass-media cu pretul gazelor pe m3, din alte tari europene , “istetii” de la ANRE au scos in 2008 o reglementare, prin care factura iti soseste acasa cu informatia consumului in kWh, adica kilowatiora, adica unitati energetice, adica sa nu mai priceapa nici bunica, dar nici macar ei cit este pretul gazului pe metru cub. Si aceasta chiar daca, toate calculele, contabilitatea, previziunile si consumurile, atit Distrigaz cit si Romgaz sau Trans Gaz, le fac in metrii cubi.

De ce nu facem comparatia pretului platit de populatie in Europa ? Sau trebuie cumva sa asteptam expirarea contractelor de livrare a gazului metan, semnate in spatele usilor capitonate de la Ministerul Economiei ???

Macar din acest motiv, initiativa lui Ioan Niculae mi se pare justa.