George Padure – Blog Oficial
6Iul/12

Sistemul ticalosit

 

Tin minte una din temele campaniei electorale ale lui Traian Basescu in anul de gratie 2004: Sistemul ticalosit. Astazi abia am inceput sa inteleg si pot spune ca avea dreptate. In Romania exista si atunci si exista si acum “sistemul ticalosit”. Dar nu este nicidecum ceea ce sugera Alianta DA atunci prin vocea candidatului la functia de presedinte al Romaniei cu referire directa la coruptia politicienilor, aici fiind vorba mai mult de moralitatea celor care, odata ajunsi pe functii impart bugetul aflat la dispozitie intre ei si ai lor cu aprobare tacita a institutiilor statului.

Formele sunt complexe si priceperea romanilor – indiferent de culoarea politica – la fraudarea banului public ne-au aratat in timp diversificarea acestora, culminind cu guvernarea portocalie si “nevinovata” a domnului Boc. Probabil timpul si noul guvern va dovedi pe zi ce trece ca altfel administrata, cu o corecta alocare si cheltuire a fondurilor de care a dispus Romania nici nu ar fi simtit criza. Chiar daca ne-am saturat de atitea ori de cite le-am auzit, investitiile in islazuri transformate in terenuri de fotbal, salile de sport, piscinele, pretul citorva kilometrii de autostrada, licitatiile dedicate sau fraudarea efectiva a bugetului prin citeva semnaturi de legalitate, nu putem spune ca fac parte din “sistemul ticalosit”.

“Sistemul ticalosit” este ceea ce vedem in ultimele zile ca se intimpla prin manipulare, propaganda, demagogie, stiri mincinoase si diversiune, ajunse cu ajutorul ticalosilor pina la Bruxelles si chiar peste ocean. In incercarea noii majoritati parlamentare de a clarifica anomaliile si schimbarile efectuate – intr-adevar, din cind in cind, mai mult pe sest - de fosta majoritate in regulamente si legislatie, clamate de mass-media vremurilor si de romani pe parcursul ultimilor 8 ani, sistemul ticalosit si-a preluat sarcinile simtind ca totul se prabuseste.

Dupa ce au vazut la alegerile din 10 Iunie cita “dragoste” mai au romanii pentru aliantele si miscarile portocalii chiar camuflate in verde, comunicatorii PDL in frunte cu Monica Macovei au schimbat directia de propaganda spre orizonturi vestice, transformind totul intr-o lupta “pentru democratie”, cu riscul de a murdari chiar si imaginea Romaniei. La fel ca pe vremuri , se invoca “dusmanii de clasa”, cerind populatiei sa ramina “treaza” si “sa nu stea sa critice din canapele” ca “este atacat statul de drept”.

Astazi, motivele invocate sunt: “lovitura de stat”, “mineriada parlamentara”, “desfiintarea Curtii Constitutionale”, “se vor aresta judecatorii”, “se fura tara”,  si multe altele doar, doar Europa se va sesiza si va lua masuri impotriva lui Ponta, Antonescu si USL, inclusiv impotriva Romaniei care trebuie sanctionata. De aici si concluzia mea ca, acesta este adevaratul “sistem ticalosit”, se pare inca neinteles nici de popularii europeni, prieteni ai PDL care au si reactionat in apararea “gloriosului” partid.

Ce e drept - realitate neinteleasa de multi astazi - este ca actiunile portocaliilor nu au nicidecum in vedere lupta pentru ciolan, pentru a ramine la putere sau  faptul ca vor sta in opozitie, obisnuindu-se deja cu acest gind, ci infrigurarea care ii cuprinde pe timp de vara de teama ca nu vor mai putea controla institutiile statului, urmind probabil sa raspunda pentru ce au facut.

In 2004 “vocalizele” erau in tara, prin pietele centrale si pe la televizor pe tema fraudarii alegerilor, pacaleala romanilor fiind cea care a ajutat la involutia pe care o traieste intreaga societate romaneasca in prezent in orice segment, social, economic, democratic, politic, etc. Astazi, sistemul ticalosit se adreseaza in afara granitelor, stiind ca in tara aproape nimeni nu-i mai crede, cu exceptia celor de meserie, platiti sa creada. 

Comentarii () Trackbacks (0)

Niciun comentariu


Leave a comment

(required)

Niciun trackback.