George Padure – Blog Oficial
2Iul/12

Acum, clonati-l pe Adrian Nastase !

 

Spre deosebire de unii care scriu pe bani, eu scriu de placere in special atunci cind constat cu revolta fatarnicia, minciuna, perversitatea sau lasitatea. Mi-am dat singur o pauza in a mai scrie dupa ceea ce am vazut ca s-a intimplat cu Adrian Nastase. Dar nu despre asta vreau sa scriu acum, subiectul fiind unul deosebit de complex, necesitind o carte sau poate chiar mai multe, personalitatea acestuia urmind sa se alature in istoria romanilor alaturi de cele ale lui Iorga, Bratianu, Titulescu si multi altii. Doar timpul ne va dovedi daca am sau nu dreptate.

Am auzit un comentariu in legatura cu “sustinerea lui Adrian Nastase de catre partid” si mi se pare demn de a vedea pe marginea acestui subiect, daca a existat sustinere, cind a existat si in ce mod partidul si-a aparat liderul proscris de opozanti si politicieni anonimi ai vremurilor ultimului deceniu.

Candidat la Presedintia Romaniei, Presedinte al PSD, Ministru de Externe, Presedinte al Camerei Deputatilor, Prim Ministru - toate functiile cu mandate complete si rezultate remarcabile (si remarcate) -  Adrian Nastase devenise la sfirsitul anului 2004 prima somitate intre politicienii tarii intr-un domeniu extrem de complex pentru a fi abordat de oricare alt politician al momentului de ieri si chiar de azi: ROMANIA.

Ceea ce remarca pozitiv foarte multa lume atit in tara cit si in strainatate, nu era la fel cu ceea ce remarcau multi opozanti ai anului electoral dar si unii din colegii de partid sau organizatii ce ar fi trebuit atunci sa il sustina.

“Sustinerea” a inceput imediat dupa turul I al alegerilor prezidentiale din anul 2004 cind pe de o parte cei ce s-au vazut parlamentari alesi s-au demobilizat, iar “viitorul Prim-Ministru Geoana” s-a gindit cu voce tare (intr-adevar, fara sa topaie) ca nu are nevoie de voturile electoratului PRM. Astfel ofensiva portocaliilor pe tema fraudarii alegerilor nefraudate ale anului 2004, a venit ca bomboana pe coliva, fiind suficienta si de ajuns pentru ca Nastase sa fie declarat cistigator 50/50 la suta cu actualul presedinte al tarii. Dimineata au fost gasite vreo 4-5 voturi care au facut si diferenta candidatilor.

Bunul simt si decenta care-l caracterizeaza l-a facut pe Adrian Nastase sa nu candideze impotriva lui Ion Iliescu – cel caruia, oarecum ii datora ascensiunea - in primavara lui 2005, Mircea Geoana aplicind insa la Hotelul Confort cu mesaj anti-Nastase si anti-Iliescu, tupeu si ajutor venit de undeva din nordul tarii, de prin Moldova, de la Cluj, dar si de aici din jur, de pe la Ilfov. Rezultat: Mircea Geoana – Presedinte PSD.

Dar nu a fost destul, amenintarea competentei liderului Adrian Nastase raminind cosmarul noului presedinte care, unit in cuget si-n simtiri cu opozantii PSD ii cere (in liniste) Presedintelui Camerei Deputatilor – acelasi “sustinut” Nastase - demisia din fruntea Parlamentului. Cum Geoana singur nu putea face aceasta lucratura, astazi ma intreb daca partidul nu stia in martie 2006 ca “Matusa Tamara”, “Zambaccian” si “Trofeul Calitatii” sunt ceea ce astazi tot ei le denumesc “dosare politice” si nu reale acuzatii de coruptie ce au dus la schimbarea din functie ? Sau, in conditiile in care Geoana candida si facea declaratii alaturi de Nastase in 2004 la functia de prim-ministru, punind in cap acelasi fes si-n mina acelasi pix, de ce nu a fost macar citat ca martor ? Sau ce ar fi fost ca Basescu acuzat cu dosarul “Flota” sa fi fost inlocuit de la conducerea PD inca de cind era primar ?

“Sustinerea” lui Adrian Nastase poate fi vazuta nu numai prin declaratiile acuzatoare si defaimatoare din urma cu citiva ani ale multora dintre “colegii” PSD care astazi isi manifesta public regretul precum dupa un mort de teama ca odata va invia, dar si cautandu-i biroul repartizat pe la mansarda de pe Kiseleff, astfel incit sa obosesti pina ajungi la el.

Comportamentul politic al acestora are diferite explicatii, motivatii si substraturi, de la concurenta sau acapararea functiilor din partid, eventuale acuzatii ale mass-mediei sau chiar participarea la privilegii si beneficii din partea celor aflati la putere. Asemenea aspecte comportamentale cu disociere (atunci) si diferente de discurs (acum) tin, unele de incompetenta, altele de lasitate iar altele de tradare, toate dovedind insa caracterul precar al unora dintre colegi “sustinatori” ai lui Adrian Nastase la ceas de seara. Din fericire de unii partidul a scapat si sper sa nu se mai intoarca, altii isi musca astazi limba preocupati fiind de campanie sau de alte treburi prin localitatile in care au fost alesi cu acest partid.

Nu cred ca este cineva care sa imi poata reprosa participarea la privilegii sau influenta lui Adrian Nastase in viata si activitatea mea, dar faptul ca - in mandatul lui am descoperit ce inseamna stabilitate politică fără precedent în perioada post-comunistă, creștere economică (cea mai mare de la revoluție), o politică externă puternic orientată către vest, ca a negociat cu succes ridicarea vizelor pentru cetățenii români care călătoreau în Spatiul Schengen sau ca a finalizat negocierile de aderare la Uniunea Europeana și a emis pachetele de legi pentru indeplinirea reformelor legislative și sociale solicitate de aderarea la UE, tot in aceasta perioada Romania aderind la NATO - m-a facut si ieri si astazi sa pot fara teama afirma si sustine in acelasi timp ca NU peste mult timp romanii  si-l vor dori pe acest politician macar clonat.

Chiar daca PSD este un partid care oricind are la dispozitie pe linga Ponta, Dragnea, Rus, Bejenariu, Nica sau altii, cel putin 4-5 dintre membrii specialisti pentru a prelua fara probleme oricare dintre ministere sau institutii si poate tocmai amintindu-si ce s-a intimplat la virf in ultimul deceniu, in regasirea unitatii si solidaritatii lui – cum niciodata nu-i prea tirziu - l-a declarat in urma cu citeva zile pe Adrian Nastase, prin vocea grava si ferma totodata a lui Liviu Dragnea „un simbol al partidului de care PSD nu se disociaza”. Felicitari ! Acum, clonati-l pe Adrian Nastase !

Comentarii () Trackbacks (0)

Niciun comentariu


Leave a comment

(required)

Niciun trackback.