George Padure – Blog Oficial
8Mai/12

Bilantul “Ungurenilor”

 

Este clar ca un audit la preluarea guvernarii trebuie facut. Si asta nu atit pentru a constata neregulile activitatii guvernului Ungureanu cit, pentru a sti de unde se pleaca. Mai ales ca, l-am supraestima pe Ungureanu daca i-am pune totul in circa. Problemele se vor regasi sub semnatura domnului Boc incepind cu 2008 si pina la ultima Boboteaza, cind a hotarit sa se faca din nou primar la Cluj, iar asta ca sa nu fim rautaciosi. Si tot pentru a nu fi rautaciosi, putem spune ca perioada care a urmat au fost 78 de zile de euforie guvernamentala traita de unii ce s-au vazut peste noapte la “butoane”. Bilantul declarativ al lui MRU prezentat in aproape 40 de minute televizate nu a fost altceva decit o parada electorala a activitatii guvernamentale a ultimilor peste 3 ani, mult cosmetizata, adunata in citeva rinduri scrise de pe la fiecare minister  pentru a dovedi - acum in mod transparent - cum preda PDL administrarea tarii. Un fel de aburire totala, dorita insa a fi facuta fara ca ecranele televizoarelor sa se abureasca. Or, asta NU se poate !

Pentru ca – pe scurt - ne amintim cu totii cum a-nceput cu aroganta MRU guvernarea tarii odata cu ninsoarea si asezarea ei in calea domniei sale, scotindu-ne pe toti din casa la curatat zapada, de mai aveam putin atunci si-l regretam pe Boc. Si tot scandalul cu imprastierea a 650 de milioane pe la primariile partidului, dupa ce acestia au terminat toti banii, vezi Doamne, pe deszapezirea localitatilor. Motivul scandalului: alocarea banilor catre localitatile PDL de parca in cele ale opozitiei nu ar fi nins. Ca sa nu mai amintim de transparenta actului de guvernare in conditiile in care din doar doua contracte semnate pentru vinzare de resurse ale tarii, tot doua erau secretizate. Nu in ultimul rind, in cele 56 de zile de guvernare - alte 22 au fost zile de weekend - MRU “ne-a pus” deoparte (???) peste 5 miliarde de euro, adica zilnic cite 100 de milioane cu gindul la reintregirea salariilor, dar inca nu vrea sa ne spuna unde-i tine. Mai e si chestiunea cu facultatea de la Tirgu Mures si … cam atit pentru bilantul MRU !

Grosul problemelor si greselilor celor ce au fost obligati sa lase puterea - PDL in special - poate fi insa revazut acum si nu neaparat prin bilant sau audit. Chiar si din presa, din perioada in care citeam ca avem cele mai mari preturi la constructia de autostrazi, ca pe alesii locali nu ii intereseaza banii europeni pentru ca nu ii pot cheltui cum vor, ca in unele localitati s-a investit chiar si in teren de fotbal asezat in panta, ca s-au facut piscine si sali de sport cu preturi de trei ori, ca zeci de milioane de euro sunt furati de la bugetul TVA si multe altele. Nu avem decit sa rasfoim ziarele vremurilor pentru a constata ca, pe linga reclama masiva facuta involuntar de Ridzi, Udrea si Anastase marcii Louis Vuitton, astazi nici nu ne mai trebuie audit, Revista presei fiind suficienta. Iar asta daca, prin abstractie, memoria romanilor nu i-ar mai ajuta.

Mai ales ca acestea se petreceau in perioada in care peste 200.000 societati comerciale au tras obloanele, peste 700.000 de persoane au devenit someri, peste 65.000 de cadre medicale au ales sa lucreze in strainatate si aproape 100 de spitale au fost inchise, salariile s-au redus cu 25% iar pensiile cu 15%, si noile mamici si-au pierdut indemnizatia. Daca mai amintim si faptul ca in ultimii 50 de ani, in anul 2011 in Romania au avut loc cele mai putine nasteri, nu mai avem nevoie de nimic pentru a intelege ca dezastrul a fost total. Pentru ca, asta este ceea ce a ramas (?) dupa Boci si Ungureni la guvernare.

In timp ce scriam aceste rinduri a aparut si Programul viitorului cabinet Ponta, dar fiind la acest moment numai planuri de viitor sunt obligat la prudenta. Chiar si asa insa, citindu-l pot spune ca macar speranta ca va fi mai bine va reveni cit de curind printre tot mai multi, chiar si printre PDL-isti cu ungureni cu tot. Pentru ca ceea ce difera este modul in care este abordata sarcina guvernarii, caracteristicile intregului program fiind, coerenta, viziune si responsabilitate fata de asteptarile romanilor.  Sa traiti bine !

Comentarii () Trackbacks (0)

Niciun comentariu


Leave a comment

(required)

Niciun trackback.