George Padure – Blog Oficial
27Apr/12

Cine este Pacaliciul ?

 

Se tot vorbeste de reformarea partidelor, de primenirea clasei politice, de innoirea ei, de atragerea valorilor, etc. Se pomeneste de competitie, de pregatire, de sondaje, fiind cautati chipurile cei mai buni candidati, pentru a reprezenta diferitele formatiuni politice la alegerile locale. Cei-mai-buni ! Au fost cautate toate soiurile de persoane, unul mai frumos ca altul, sa nu-i miroasa gura, cu priza la alegatori, cu darul de a vorbi, de a zimbi si de a cistiga fotoliul de primar. S-a verificat si lista de celebritati, l-au intrebat pe Tiriac si Arafat si cred ca, daca ar fi trait Amza Pelea era sigur si el printre cei vizati.

Pe de alta parte candidatul a fost analizat sa nu cumva sa aiba limba prea ascutita sau necatifelata. Sa faca ceea ce i se spune, sa fie membru al “clubului” si, cel mai important, sa nu tradeze. Totul a fost analizat, niciun detaliu al personalitatii viitorului primar nu a fost lasat de izbeliste. Ca o paranteza, adevarul este ca, in multe cazuri personalitatea sau, mai bine zis caracterul este mai important decit competenta. Si, doar nu stam acum in loc de competenta ! Important este sa fie “baiat de baiat” !

Din pacate, ceea ce am vazut ca s-a intimplat in ultima luna la unele partide, nu este altceva decit o incercare de a pacali electoratul si nicidecum o selectie de candidati. Nu s-a uitat nimeni la competenta ca nu intereseaza. Capacitatea sau pregatirea candidatului, “dosarul”, “mapa” sau istoricul lui,  experienta pe care o are in administratia locala, provenienta averii sau daca a stat sau nu prin puscarie de exemplu, sunt chestiuni facultative. Banul a fost intr-adevar un criteriu pentru multi sefi de organizatii. Dar cine sunt pina la urma noii politicieni ??? In majoritatea lor, candidatii favoriti din toata tara sunt actuali primari, masura fiind datorata si faptului ca pentru prima data in originala noastra democratie romaneasca, cineva a decis ca aceste alegeri sa fie facute dintr-un singur tur, fiind considerat ales cel care are cel mai mare numar de voturi. Si gata, ai ajuns primar !

 Ca acest lucru poate insemna ca primarul a fost ales de doar 10-15% dintre alegatori, nu-si da nimeni seama. Incet, incet terminam noi si cu democratia asta ! Ca doar e criza, prea mare cheltuiala pentru 2 tururi ! Pentru a se intelege mai bine, daca ar fi fost asa si in anul 2004, presedintele ales ar fi fost Adrian Nastase si nu Traian Basescu. Bine, dar atunci era 2004 si am evoluat ! Cit ne priveste, nu trebuie sa uitam nici vina pe care o avem noi, cei ce votam, de fiecare data uitindu-ne ba dupa un ardei iute, ba dupa o “gogoasa” dulce. Se pare ca pliciul si panseluta vor fi acum la mare cautare. Culorile rosu, bleu (sa exprime speranta), sunt si ele foarte importante. Unii folosesc portocaliu, altii verde fara sa isi dea seama ca, amestecate dau in cacaniu.

 Se pregatesc campanii fara niciun fel de strategie, de programe sau de studii ale problemelor alegatorilor. Se fac sondaje, discutii, sedinte peste sedinte si mai ales negocieri asa cum stiu doar ei. Se spune ca se dau si bani (???), dar eu nu cred. Tradari peste tradari, toti fiind inghesuiti acum prin organizatii doar, doar vor cistiga vreun loc. Nu se mai tine cont ! In cele mai multe cazuri, acum pentru partide nu este important ce va face viitorul primar pentru oras sau pentru capitala in urmatorii patru ani, ci sa cistige. Nu este important ca partidul sa fie reprezentat de cei mai buni, de cei care ar putea face ceva pentru cetate, ci de cei care ar putea sa ne pacaleasca. Problemele noastre - ale cetatenilor - ciini, curatenia, traficul sufocant, coruptia si birocratia din administratie, gropile, urbanismul, dezvoltarea oraselor, NU sunt si problemele lor. Astazi, problema lor este de a ne pacali inca o data, de a ne convinge sa ii votam si de a gasi pe cel ce corespunde “portretului robot”, facut insa de ei si nu de noi. In mod obiectiv sau nu – in special la aceste alegeri - nu s-a cautat un candidat, s-a cautat un Pacalici ! Cum cetateanul este sigur pacalitul, ramine sa vedem pe 10 Iunie cine este Pacaliciul.

Comentarii () Trackbacks (0)

Niciun comentariu


Leave a comment

(required)

Niciun trackback.