George Padure – Blog Oficial
14Mar/12

(In) eficienta primarilor(1)

 

Problemele colectivităţilor locale, au făcut nu o singură dată subiectul studiilor sociologilor sau ale lucrătorilor din Administraţia Locală. Astfel, s-a constatat că, în general, sondajele au evidenţiat pe primele locuri între nevoile comunităţii asfaltarea drumurilor, alimentarea cu apă, construcţia de locuinţe, curăţenia şi altele. Din motive electorale sau chiar subiective, personale (!!!) (în strînsă legătură cu legislaţia anticorupţie uneori) majoritatea edililor, odată intraţi în primării, şi-au făcut ca priorităţi rezolvarea tocmai a problemelor reeşite în sondaje pe primele locuri, devenind primari-prizonieri ai sondajelor şi cheltuirii, fără eficienţă a bugetelor. Ba mai mult, au  conceput planuri de dezvoltare radial progresivă (de la centru spre periferie) nerealizînd că, direcţia ar fi trebuit să fie exact inversă. Si aceasta din simplul motiv că, indiferent de voinţa noastră, datorită amplorii pe care o ia economia de piaţă şi datorită investiţiilor societăţilor comerciale, centrul se dezvoltă, acestea contribuind totodată la igienizarea zonelor centrale ale oraşelor.

Drumurile multor oraşe şi comune au rămas însă la fel, iar la programul de alimentare cu apă al ţării - ca un singur exemplu, încadrat la calitatea vieţii - administraţia locală a contribuit cu doar 2% din valoarea lucrărilor. în 23 de ani, această abordare s-a dovedit greşită, ineficientă şi chiar imposibilă uneori, în primul rînd din lipsa resurselor financiare. Atunci cînd eram primar de sector, Primăria Capitalei strîngea bănuţii proveniţi din taxe, aruncîndu-ne (Pardon !), am vrut să spun alocîndu-ne la sectoare, atît cît să putem plăti salarii şi, doar un pic mai mult decît atît. Asta pentru a nu mă întrebă cineva, “Dar dumneata ce ai făcut ?” şi mai ales pentru că, situaţia de astăzi este cu totul alta, bugetele sectoarelor Bucureştiului, concurînd bugetele celor mai mari oraşe ale ţării. 

Ca şi într-o familie, comunitatea locală care doreşte să construiască ceva în condiţii de autonomie locală, trebuie mai întîi să îşi cîştige şi să îşi economisească banii pe care i-a produs. Se spune că un primar bun, este cel care ştie să administreze eficient domeniul public şi care ştie să creeze venit comunitar. Din păcate, nici primarii Bucurestiului – toţi, cei de azi sau cei de ieri - dar nici cei din ţară, nu au dovedit pînă acum aşa ceva. Iată o temă de campanie, pe lîngă "întrebările de campanie pentru candidaţii la alegeri", ce se regăsesc deja pe blogul meu http://blog.georgepadure.ro/  . Faptul că - aşa cum arătăm mai înainte - priorităţile edililor au fost cele reieşite din sondaje şi mai ales cele dorite (!!!), a făcut ca o serie de activităţi şi servicii publice să fie efectiv neglijate.  Întrebarea care ar trebui să ne-o punem astăzi ar trebui să fie: nu cumva au fost neglijate activităţile aducătoare de profit şi respectiv de fonduri, necesare tocmai priorităţilor din sondajele “capcană”? Dar despre acestea, într-o postare viitoare.

 

Comentarii () Trackbacks (0)

Niciun comentariu


Leave a comment

(required)

Niciun trackback.