George Padure – Blog Oficial
14Feb/12

Nu-i prostie, e hotie !

 

Referitor la deszăpezire, am auzit foarte multe epitete, clasificări și învinuiri pe parcursul ultimelor zile, toate adresate pe de o parte “beneficiarilor direcți” - celor ce au rămas înzăpeziți - iar pe de alta, aleșilor locali. S-a vorbit de superficialitate, neglijență, lene (ce nu mai poate fi plătită), lipsa dotărilor, etc. În condițiile în care România se apropie de a își declara primii 100 de morți ai iernii 2012 și ai statului (ne)social, mulți dintre cei ce acuzau - îndemnau populația la participare, la pusul mîinii pe lopată pentru deszăpezirea localităților. Se clama “solidaritatea”, taxele și impozitele plătite de noi toți, fiind uitate de reclamanții aleși. Că doar e criză ! În trecut se vorbea de muncă patriotică sau munci agricole. Am auzit unii vorbind chiar de prostie din partea primarilor că, nu și-au făcut din toamnă un plan de deszăpezire. Cine este curios, să meargă însă să viziteze străzile celor pe care i-au ales, poate îi vor vota în vară înc-o dată. Acele străzi, sunt primele curățate.

Este revoltător ceea ce vedem că s-a întîmplat în țară și chiar aici, lîngă noi, pe străzile secundare ale Bucureștiului, nefiind nici vorbă de “superficialitate, neglijență, lene sau lipsa dotărilor”. Și nici vorba de "prostie".

Prefecții, care ar trebui să cunoască modul în care autoritățile locale au obligația să rezolve această problemă – înzăpezirea – ar trebui să fie oarecum îngrijorați de ceea ce va urma atunci cînd zăpada se va topi. Toți zicem că vor urma inundațiile. Înaintea inundațiilor însă, va urma nota de plată pentru deszăpezirea neefectuată. Pentru că, făcută sau nu, deszăpezirea se raportează pe bază de Raport zilnic “efectuată”, uneori semnînd și un martor pe raport. Că doar cei ce “deszăpezesc” sunt într-o totală cîrdășie cu cei ce le-au atribuit contractele prin “licitație”. Dar ce ar fi ca, prefecții să ceară imediat primarilor și șefilor consiliilor județene rapoartele de deszăpezire ? Acum, pînă ca zăpada să se topească, “topindu-se” astfel și bugetele comunităților locale. Pentru a nu spune mai tîrziu, cu alte cuvinte, “Prinde orbul, scoate-i ochii !” sau “Nu-i prostie, e hoție !”.

Comentarii () Trackbacks (0)

Niciun comentariu


Leave a comment

(required)

Niciun trackback.