George Padure – Blog Oficial
24Iul/12

“Imi pare rau ca trebuie sa asistati la asa ceva !”

 

In conditiile in care romanilor de 8 ani doar li se promite - urarea “Sa traiti bine !” devenind sintagma pe care eviti sa o mai folosesti chiar si ca pe un simplu salut firesc  - tot mai multi asteapta masurile noului guvern confruntat de la instalare cu o lupta politica fara precedent, dusa de cei care nu accepta in ruptul capului realitatea. Si nu accepta nici macar predarea in bune conditii a gestiunii altuia care vrea si stie ce trebuie facut pentru a ne fi mai bine, tocmai pentru a nu-l lasa sa faca.

Personal nu am crezut ca vom asista la aceasta degradare, la tot ceea ce am vazut ca s-a intimplat in ultimii ani cu viata romanilor si cu atit mai mult, nu am crezut ca vom asista la aceasta agatare de putere a celor ce au pierdut, la fel ca unul care se ineaca  si se agata de un pai cu o inclestare demna de Cartea recordurilor simtind cum se scufunda. Acum “nevinovatii” PDL in agonie, uita tot printr-o diversiune si prefacatorie care ii pune in dificultate de a intelege atit pe cei ce sufera si azi urmare a modului dezastruos in care au guvernat, cit si pe cei din exterior care pina acum erau orbiti de interese politice, dar mai ales de unele contracte in derulare sau asteptare. De “amnezia” celor platiti sa scrie nu mai vorbesc pentru ca asta le este datoria de servici si ca orice om, trebuie sa aiba si ei o slujba. Daca ne gindim bine, nici celui care matura pe strada sau curata WC-uri nu ii place, dar trebuie sa munceasca si ei pe undeva.

Amnezia PDL-istilor devine insa pe zi ce trece o adevarata insulta nationala vazind pe de o parte mesajele politice transmise de ei  in aceste zile, iar pe de alta urmarile existentei acestui partid pe scena politica romaneasca si chiar europeana. Ei doresc mai mult ca oricind ca uitarea sa intervina si in rindul electoratului, al celor ce vor vota la referendum, sa nu le mai aduca nimeni aminte de starea societatii romanesti azi. Sa fie totul precum la sarbatoare, sa danseze cu baloane-n miini si imbracati in alb chiar daca muzica a incetat de mult ! Astfel, dovedesc  inocenta comportamentului avut la guvernare !

Astazi se lupta cu flacara democratiei aprinsa impotriva demiterii presedintelui, chipurile pentru constitutia Romaniei, pentru a nu fi furata tara, impotriva “puscariabililor” din USL, pentru cinste, pentru democratie, chiar pentru coabitarea cu USL, pentru o Romanie Europeana astfel incit, vezi Doamne, sa nu fim “marginalizati” sau “exclusi din Europa”. Dar PDL uita ca PSD-ul este cel ce a reusit finalizarea negocierilor de aderare la UE și a emis pachetele de legi pentru indeplinirea reformelor legislative și sociale solicitate de aderare sau ca a negociat cu succes ridicarea vizelor pentru cetățenii români care călătoreau în Spatiul Schengen.

PDL doreste astazi, sa nu ne mai amintim de salarii, de someri, de pensii, de spitale si scoli inchise, de modul in care s-a cheltuit banul public chiar pe capace de wc, de pretul platit pentru citiva kilometri din cei 1000 promisi de autostrazi, de fraudarea bugetului de stat, de furt si de coruptie, de pretul salilor de sport sau a terenurilor de fotbal, de “baietii destepti”, de absorbtia fondurilor europene sau de licitatii trucate, pentru ca nu de asta stam in loc acum, mai ales ca “este criza”.

Sa trecem peste gilceava ultimilor 8 ani, acutizata cu ajutorul “victimelor” pdl-iste la nivel de mahala politica dimboviteana azi - uitind de santaj si amenintari, de ascultarile telefoanelor, de abuzurile guvernantilor, de minciunile si comportamentul celor aflati la putere, de politizarea institutiilor, de Udrea, Ritzi, Anastase sau altii care acum au luat “vacanta”, de “Ciocul mic !”, de asumarile de raspundere ale domnului Boc astfel incit legea sa fie cum vor ei, de felul in care Roberta numara voturile PDL-istilor in Parlament - importanta fiind acum respectarea statului de drept si a principiilor democratiei. Doar asta trebuie sa inteleaga si sa isi mai aminteasca romanul astazi !

Din pacate pentru toti, indiferent de culoarea politica, tabloul societatii romanesti este astazi – cind se doreste ca niciodata, sa nu mergem nici la vot – ca unul murdar si prafuit, mai sumbru ca oricind, ceea ce am mentionat in rindurile de mai sus reprezentind realitatea evidenta, pe care o intilnesti oriunde fara efort si care va ramane pentru inca mult timp in viata, constiinta romanilor dar si in amintirile lor. Si nu o spun cu vreun interes politic, ci cu o parere de rau pentru tot ceea ce asistam si am asistat in toti acesti ultimi ani. Poate asta a vrut sa transmita si Adrian Nastase spunind “Imi pare rau ca trebuie sa asistati la asa ceva !”. Si mie domnule Nastase !

6Iul/12

Sistemul ticalosit

 

Tin minte una din temele campaniei electorale ale lui Traian Basescu in anul de gratie 2004: Sistemul ticalosit. Astazi abia am inceput sa inteleg si pot spune ca avea dreptate. In Romania exista si atunci si exista si acum “sistemul ticalosit”. Dar nu este nicidecum ceea ce sugera Alianta DA atunci prin vocea candidatului la functia de presedinte al Romaniei cu referire directa la coruptia politicienilor, aici fiind vorba mai mult de moralitatea celor care, odata ajunsi pe functii impart bugetul aflat la dispozitie intre ei si ai lor cu aprobare tacita a institutiilor statului.

Formele sunt complexe si priceperea romanilor – indiferent de culoarea politica – la fraudarea banului public ne-au aratat in timp diversificarea acestora, culminind cu guvernarea portocalie si “nevinovata” a domnului Boc. Probabil timpul si noul guvern va dovedi pe zi ce trece ca altfel administrata, cu o corecta alocare si cheltuire a fondurilor de care a dispus Romania nici nu ar fi simtit criza. Chiar daca ne-am saturat de atitea ori de cite le-am auzit, investitiile in islazuri transformate in terenuri de fotbal, salile de sport, piscinele, pretul citorva kilometrii de autostrada, licitatiile dedicate sau fraudarea efectiva a bugetului prin citeva semnaturi de legalitate, nu putem spune ca fac parte din “sistemul ticalosit”.

“Sistemul ticalosit” este ceea ce vedem in ultimele zile ca se intimpla prin manipulare, propaganda, demagogie, stiri mincinoase si diversiune, ajunse cu ajutorul ticalosilor pina la Bruxelles si chiar peste ocean. In incercarea noii majoritati parlamentare de a clarifica anomaliile si schimbarile efectuate – intr-adevar, din cind in cind, mai mult pe sest - de fosta majoritate in regulamente si legislatie, clamate de mass-media vremurilor si de romani pe parcursul ultimilor 8 ani, sistemul ticalosit si-a preluat sarcinile simtind ca totul se prabuseste.

Dupa ce au vazut la alegerile din 10 Iunie cita “dragoste” mai au romanii pentru aliantele si miscarile portocalii chiar camuflate in verde, comunicatorii PDL in frunte cu Monica Macovei au schimbat directia de propaganda spre orizonturi vestice, transformind totul intr-o lupta “pentru democratie”, cu riscul de a murdari chiar si imaginea Romaniei. La fel ca pe vremuri , se invoca “dusmanii de clasa”, cerind populatiei sa ramina “treaza” si “sa nu stea sa critice din canapele” ca “este atacat statul de drept”.

Astazi, motivele invocate sunt: “lovitura de stat”, “mineriada parlamentara”, “desfiintarea Curtii Constitutionale”, “se vor aresta judecatorii”, “se fura tara”,  si multe altele doar, doar Europa se va sesiza si va lua masuri impotriva lui Ponta, Antonescu si USL, inclusiv impotriva Romaniei care trebuie sanctionata. De aici si concluzia mea ca, acesta este adevaratul “sistem ticalosit”, se pare inca neinteles nici de popularii europeni, prieteni ai PDL care au si reactionat in apararea “gloriosului” partid.

Ce e drept - realitate neinteleasa de multi astazi - este ca actiunile portocaliilor nu au nicidecum in vedere lupta pentru ciolan, pentru a ramine la putere sau  faptul ca vor sta in opozitie, obisnuindu-se deja cu acest gind, ci infrigurarea care ii cuprinde pe timp de vara de teama ca nu vor mai putea controla institutiile statului, urmind probabil sa raspunda pentru ce au facut.

In 2004 “vocalizele” erau in tara, prin pietele centrale si pe la televizor pe tema fraudarii alegerilor, pacaleala romanilor fiind cea care a ajutat la involutia pe care o traieste intreaga societate romaneasca in prezent in orice segment, social, economic, democratic, politic, etc. Astazi, sistemul ticalosit se adreseaza in afara granitelor, stiind ca in tara aproape nimeni nu-i mai crede, cu exceptia celor de meserie, platiti sa creada. 

2Iul/12

Acum, clonati-l pe Adrian Nastase !

 

Spre deosebire de unii care scriu pe bani, eu scriu de placere in special atunci cind constat cu revolta fatarnicia, minciuna, perversitatea sau lasitatea. Mi-am dat singur o pauza in a mai scrie dupa ceea ce am vazut ca s-a intimplat cu Adrian Nastase. Dar nu despre asta vreau sa scriu acum, subiectul fiind unul deosebit de complex, necesitind o carte sau poate chiar mai multe, personalitatea acestuia urmind sa se alature in istoria romanilor alaturi de cele ale lui Iorga, Bratianu, Titulescu si multi altii. Doar timpul ne va dovedi daca am sau nu dreptate.

Am auzit un comentariu in legatura cu “sustinerea lui Adrian Nastase de catre partid” si mi se pare demn de a vedea pe marginea acestui subiect, daca a existat sustinere, cind a existat si in ce mod partidul si-a aparat liderul proscris de opozanti si politicieni anonimi ai vremurilor ultimului deceniu.

Candidat la Presedintia Romaniei, Presedinte al PSD, Ministru de Externe, Presedinte al Camerei Deputatilor, Prim Ministru - toate functiile cu mandate complete si rezultate remarcabile (si remarcate) -  Adrian Nastase devenise la sfirsitul anului 2004 prima somitate intre politicienii tarii intr-un domeniu extrem de complex pentru a fi abordat de oricare alt politician al momentului de ieri si chiar de azi: ROMANIA.

Ceea ce remarca pozitiv foarte multa lume atit in tara cit si in strainatate, nu era la fel cu ceea ce remarcau multi opozanti ai anului electoral dar si unii din colegii de partid sau organizatii ce ar fi trebuit atunci sa il sustina.

“Sustinerea” a inceput imediat dupa turul I al alegerilor prezidentiale din anul 2004 cind pe de o parte cei ce s-au vazut parlamentari alesi s-au demobilizat, iar “viitorul Prim-Ministru Geoana” s-a gindit cu voce tare (intr-adevar, fara sa topaie) ca nu are nevoie de voturile electoratului PRM. Astfel ofensiva portocaliilor pe tema fraudarii alegerilor nefraudate ale anului 2004, a venit ca bomboana pe coliva, fiind suficienta si de ajuns pentru ca Nastase sa fie declarat cistigator 50/50 la suta cu actualul presedinte al tarii. Dimineata au fost gasite vreo 4-5 voturi care au facut si diferenta candidatilor.

Bunul simt si decenta care-l caracterizeaza l-a facut pe Adrian Nastase sa nu candideze impotriva lui Ion Iliescu – cel caruia, oarecum ii datora ascensiunea - in primavara lui 2005, Mircea Geoana aplicind insa la Hotelul Confort cu mesaj anti-Nastase si anti-Iliescu, tupeu si ajutor venit de undeva din nordul tarii, de prin Moldova, de la Cluj, dar si de aici din jur, de pe la Ilfov. Rezultat: Mircea Geoana – Presedinte PSD.

Dar nu a fost destul, amenintarea competentei liderului Adrian Nastase raminind cosmarul noului presedinte care, unit in cuget si-n simtiri cu opozantii PSD ii cere (in liniste) Presedintelui Camerei Deputatilor – acelasi “sustinut” Nastase - demisia din fruntea Parlamentului. Cum Geoana singur nu putea face aceasta lucratura, astazi ma intreb daca partidul nu stia in martie 2006 ca “Matusa Tamara”, “Zambaccian” si “Trofeul Calitatii” sunt ceea ce astazi tot ei le denumesc “dosare politice” si nu reale acuzatii de coruptie ce au dus la schimbarea din functie ? Sau, in conditiile in care Geoana candida si facea declaratii alaturi de Nastase in 2004 la functia de prim-ministru, punind in cap acelasi fes si-n mina acelasi pix, de ce nu a fost macar citat ca martor ? Sau ce ar fi fost ca Basescu acuzat cu dosarul “Flota” sa fi fost inlocuit de la conducerea PD inca de cind era primar ?

“Sustinerea” lui Adrian Nastase poate fi vazuta nu numai prin declaratiile acuzatoare si defaimatoare din urma cu citiva ani ale multora dintre “colegii” PSD care astazi isi manifesta public regretul precum dupa un mort de teama ca odata va invia, dar si cautandu-i biroul repartizat pe la mansarda de pe Kiseleff, astfel incit sa obosesti pina ajungi la el.

Comportamentul politic al acestora are diferite explicatii, motivatii si substraturi, de la concurenta sau acapararea functiilor din partid, eventuale acuzatii ale mass-mediei sau chiar participarea la privilegii si beneficii din partea celor aflati la putere. Asemenea aspecte comportamentale cu disociere (atunci) si diferente de discurs (acum) tin, unele de incompetenta, altele de lasitate iar altele de tradare, toate dovedind insa caracterul precar al unora dintre colegi “sustinatori” ai lui Adrian Nastase la ceas de seara. Din fericire de unii partidul a scapat si sper sa nu se mai intoarca, altii isi musca astazi limba preocupati fiind de campanie sau de alte treburi prin localitatile in care au fost alesi cu acest partid.

Nu cred ca este cineva care sa imi poata reprosa participarea la privilegii sau influenta lui Adrian Nastase in viata si activitatea mea, dar faptul ca - in mandatul lui am descoperit ce inseamna stabilitate politică fără precedent în perioada post-comunistă, creștere economică (cea mai mare de la revoluție), o politică externă puternic orientată către vest, ca a negociat cu succes ridicarea vizelor pentru cetățenii români care călătoreau în Spatiul Schengen sau ca a finalizat negocierile de aderare la Uniunea Europeana și a emis pachetele de legi pentru indeplinirea reformelor legislative și sociale solicitate de aderarea la UE, tot in aceasta perioada Romania aderind la NATO - m-a facut si ieri si astazi sa pot fara teama afirma si sustine in acelasi timp ca NU peste mult timp romanii  si-l vor dori pe acest politician macar clonat.

Chiar daca PSD este un partid care oricind are la dispozitie pe linga Ponta, Dragnea, Rus, Bejenariu, Nica sau altii, cel putin 4-5 dintre membrii specialisti pentru a prelua fara probleme oricare dintre ministere sau institutii si poate tocmai amintindu-si ce s-a intimplat la virf in ultimul deceniu, in regasirea unitatii si solidaritatii lui – cum niciodata nu-i prea tirziu - l-a declarat in urma cu citeva zile pe Adrian Nastase, prin vocea grava si ferma totodata a lui Liviu Dragnea „un simbol al partidului de care PSD nu se disociaza”. Felicitari ! Acum, clonati-l pe Adrian Nastase !