George Padure – Blog Oficial
20Iun/12

Operatiunea “Dottore Ponta”

 

Am spus intotdeauna ca, atunci cind vezi ca unul e mai destept, mai bine imbracat sau mai frumos decit tine, poti sa recunosti, chiar daca o faci in sinea ta doar pentru tine. Iar asta nu inseamna nicidecum ca te injosesti. Este la fel cum a procedat Traian Basescu cind a recunoscut chiar public ca, “cel mai bun Prim Ministru de dupa 1989 a fost Adrian Nastase”, fara sa tina cont de divergentele cunoscute.

Cind insa vezi pe unul sau altul, “specialisti” care in ciuda realitatilor declara galagiosi ca albul este negru sau ca unul, de aceasta data victor Ponta  - care intr-adevar a invatat - a plagiat o teza de doctorat,  nu faci altceva decit sa ignori realitatea sau mai mult, dovedesti subiectivism si chiar rautate. Este clar ca imi voi primi acuzatii de pupincurism din partea celor interesati, dar acestea le voi retransmite Retur.

Deoarece chiar si asa subiectul recunoasterii (nu recunostintei) mi se pare deosebit de actual vremurilor pe care le traim si mai ales relatiilor interumane de pe la noi, in special cele ale ultimilor ani. Aceasta in conditiile in care toti acesti “specialisti” ce se exprima si ei pe unde reusesc, discreditind acum diverse ziare si chiar revistele de mediu - altundeva neavind acces - sunt cei care invoca cel mai des de exemplu, “nerecunoasterea valorilor”, spunind ca “aceasta este carenta societatii romanesti astazi”. Si au dreptate, chiar daca si minciuna face parte din acelasi meniu si chiar daca ceea ce fac este contrar celor ce le invoca. Ipocrizia nu are margini !

Pentru ca, a spune despre Ponta ca “a plagiat” o teza de doctorat - chiar daca dorind sa nu te trezesti cu un dosar penal pentru calomnie il numesti “presupusul plagiat” si chiar daca constati ca s-a facut citarea respectivului pasaj la “Bibliografie”, dar nu si in pagina – este ca si cum ai spune despre Ilie Nastase de exemplu ca pe vremuri isi cistiga partidele jucand tenis cu o paleta electronica, furind meci dupa meci. Si vorbesc in cunostinta de cauza, primar fiind prin anul 2000 si intrebind de Ponta, mi se spunea “este-n Italia la scoala” sau “e la doctorat”.

Faptul ca niciunul nu are curajul sa acuze cu dovezi, nume si prenume, facind toata regia sub forma de supozitii in urma documentelor “trimise de o sursa anonima”, dovedeste in primul rind reaua credinta, dar si faptul ca operatiunea “Dottore Ponta” face parte din recuzita celor de care credeam cu totii ca am scapat, dar care inca sunt deosebit de “activi”, unii din ei imbracandu-se acum citeodata in portocaliu iar alte ori in verde.

Ca sa nu mai vorbim de extraordinara preocupare a acestora de calitatea, performanta si mai ales transparenta invatamintului romanesc (cu exceptia afacerilor imobiliare ale celor ce l-au condus), invocindu-se “fabricile de diplome” dar nu si fabricile de facut bani din  terenuri si imobile, aflate in proprietatea unor institutii de invatamint. Iar asta in timp ce prin inchiderea multora dintre scoli elevii tirasc ghiozdanele kilometrii intregi functie de bunul plac al celor ce au decis asa pentru a le vinde.

Ca cel pus in fruntea guvernului nu convine celor ce nu se mai afla la “butoane” sau nu mai primesc banii stiuti de doamna Udrea (dar si de ei), existind un pericol iminent de aducere la cunostinta publica a acelor matrapazlicuri citite prin ziare si derulate pe parcursul ultimilor ani, este o chestiune ce tine pe de o parte de campania electorala, iar pe de alta de latura penala a politicii, in care revistele, mai ales cele de mediu  nu prea au ce cauta.

18Iun/12

PDL – Lupii si cameleonii

 

Se spune in popor ca “orice sut in fund, e un pas inainte”. In multe dintre cazuri proverbul isi are intelepciunea lui, mai ales atunci cind din tot ceea ce ti s-a intimplat inveti ceva pentru viitor astfel incit sa nu se mai repete, sa nu mai treci printr-un episod asemanator. Vazind ceea ce continua sa fie “spectacolul PDL” , ma intreb astazi cit a invatat acest partid de la ceea ce s-a intimplat pe 10 Iunie ? Si nu vorbesc aici de cei care minimalizeaza rezultatele alegerilor locale din prostie sau din dorinta lor de a brava ci, de cei un pic mai isteti care recunosc infringerea si mai mult, inteleg mesajul electoratului.

Se pare insa ca, unii dintre ei, cei care in continuare isi schimba culoarea precum cameleonii nu reusesc sa accepte realitatea votului. Si nu acesta este cel mai grav ci, faptul ca nici astazi nu reusesc sa intelega motivele pentru care partidul a luat-o in jos ca pe un derdelus tocmai acum in plina vara, incercand, ba unul ba celalalt sa se eschiveze de a lua macar masurile politice corecte de salvare.  

Despre motive am mai vorbit si sunt convins ca acasa, in fata oglinzii, foarte multi dintre ei vad – chiar fara sa fie lumina aprinsa - vinovatul pierderii alegerilor, mascarada care i-a cuprins facind parte din regie. Mai sunt unii care chiar daca au vazut zilnic faptele colegilor de partid si in acelasi timp ceea ce se intimpla cu fiecare categorie sociala a romanilor, invocau “criza si mogulii”, cu gindul la “laptele” pe care il aveau de supt in fiecare dimineata sau la salarii si diurna ce depaseau de 40 de ori salariul mediu si asta ca sa nu mai vorbim de “extra” sau neoficial. Acestia tipa cel mai tare spunind ca le-a lipsit “Codul de integritate”, de parca fara cod traiau in jungla fara legi.

Ce-i ce-au crescut in PDL - in loc sa lupte pentru a pastra unitatea partidului, sa isi regaseasca liderii vechi (dar nepatati) si sa ii valorifice, sa isi recunoasca public si sa isi suporte fiecare greselile macar printr-o demisie fara zgomot muscandu-si limba la nevoie, sa termine cu ipocrizia si demagogia, sa stea daca este cazul in opozitie (cum a stat si PSD sau PNL) - se lupta intre ei ca lupii, in cautarea unui “lider” (dar nu buldog) urmind chiar sa se sfisie. Pentru a se asigura de un post isi declara sprijin unii intre altii cu voce tare sa se auda acum, cit inca nu e prea tirziu.

Ceilalti, “reformatorii”, se regrupeaza ca soldatii cu baioneta la vedere insa - ca lucrurile nu-s clare, la virf dorind mai multi sa fie sefi - schimbind acum doar uniforma ca pe la toamna sa ne spuna ca “s-au reformat”, cerindu-ne pe tonuri grave si cit mai “convingatoare” sa ii votam ca “asta este dreapta si viitorul acestei tari”. Ei doresc acum sa renunte, ba la culoare, ba la denumire, ba chiar si la partid, urmind sa faca ceva ce nu miroase atit de tare a PDL, o alianta, o platforma sau o initiativa, ceva in care ungurenii sa se piarda precum magaru-n ceata. Iar poate asta este cea mai buna dovada ca acestia nu merita nici macar 1 vot la toamna, lipsindu-le total nu doar vechimea si rabdarea ci, mai ales decenta.

Cu reformatorii “integrii” se intimpla ca atunci cind reprezentand cu totii “Internationala Socialista”si peste noapte simtind sub plapuma ca sunt de dreapta, s-au “reorintat” schimbindu-si locul spre mai bine, mai “la umbra”. Dar si aceasta este o chestiune care face parte tot din specia cameleonilor si sopirlelor mai mari sau mai mici care isi schimba culoarea la nevoie si tine tot de demnitate si  decenta. Depinde foarte mult de trend si de tendinte si nicidecum de ceea ce cred sau ideologie ca, daca trebuie ei cred si-n stele. Important pentru acestia este sa faca cumva, indiferent ce – partid, alianta, haita sau initiativa - sa ramina acolo la “bucate”, unde se imparte fiecaruia cite ceva, indiferent de unde vine “imparteala”.

Nu in ultimul rind trebuie amintiti - pentru ca nu pot fi uitati – dezertorii, cei ce nu fac nici una, nici alta si care defecteaza la propriu, trecind direct, fara bun simt, cu arme, bagaje si credinta la cel cistigator, negociindu-si migalos, cu placintele la nevoie intrarea in alt partid. Aici insa nu este vina lor, oamenii in agonie si necajiti (acum), cit vina celor ce-i primesc intelegindu-le “necazul” care s-a abatut asupra lor, iar despre asta mai vorbim.

Deruta e totala in PDL, iar oamenii se intreaba daca asta este reforma partidelor despre care se tot vorbeste ? Toti isi schimba acum culoarea si discursul, cautind sa isi rezerve un loc cit mai in fata, de acolo de unde sa poata vedea pe ceilalti “imbuibati” sau, la nevoie chiar si “amantele” ascunse prin ministere. Sa vezi dosare facute intre ei si divorturi ce incep acum ! Asa-i reforma !

12Iun/12

Mihai Gadea si Sistemul PDL

 

Despre presa scriam in cartea ce parca nu-i mai ajunge cerneala si hirtia sa o termin ca, “indiferent de calitatea si corectitudinea unui om, NU cred ca a existat in Romania vreo persoana publica care, sa nu fi fost improscata cu “noroi” de vreun asa-zis ziarist. E ca si cum ai merge pe strada pe timp de ploaie si inevitabil, un sofer lipsit de bun-simt dintr-o masina, te stropeste fara sa spuna nici macar “Pardon” !”.

Astazi vreau sa vedem impreuna unul dintre acei jurnalisti care nu a avut niciodata de ce sa spuna “Pardon” si care prin comportamentul manifestat seara de seara, consecventa si ambitia dovedita, toate cuplate in permanenta la bun-simt si realitate, a cistigat alegerile locale. A luat aproape 100% ! Vorbesc de Mihai Gadea de la Antena 3. Nu pot fi uitati colegii, Dumitrescu, Radu Tudor, Ciutacu, Dana, Oana Stancu sau Adi Ursu, echipa care impreuna o putem numi noua generatie de jurnalisti ai tarii.

Si citi or mai fi, pacat ca nu reusesc sa se stringa, toti intr-un trust  pentru ca ei sa fie cei care ne apara iar noi sa cistigam intotdeauna. Pentru ca - asa cum ne-au aratat – cistigind ei, cistigam noi, toti ! Si nu inseamna ca daca nu mentionez nume vechi si  consacrate ale mass-mediei din Romania, alti jurnalisti nu sunt valorosi, dar ei nu fac parte din destructibila echipa. Pentru ca ei, cei a lui Gadea au reusit sa destructureze ceea ce, mai era inca putin si-l numeam cu totii “sistem”: Sistemul PDL.

Dovada adevarului celor mentionate aici sta chiar si in multumirea publica si sincera adresata de Victor Ponta in seara alegerilor si in bobirnacele incasate de Voiculescu de-a lungul timpului. Dar ambii au avut de ce ! Cind multi dintre noi ne intrebam “ce face opozitia ?”, ziua se prelungea cu indignarea provenita din seriile de dezvaluiri ce ne erau servite de Gadea la ceas de seara. De multe ori credeam ca “editia speciala” cu care se marcau emisiunile era un artificiu pur jurnalistic, dar nu era asa.

Era ceea ce astazi constituie cauza pierderii alegerilor de catre PDL. Aroganta, minciuna, hotia, abuzul, perversitatea, ipocrizia si demagogia celor ce ne spuneau ca “e criza” si ca “nu e adevarat” ceea ce spun “mogulii”. Pentru ca din aceasta cauza au pierdut si nicidecum datorita “lipsei poftei de lupta” – cum spunea Ion Cristoiu - sau austeritatii impuse oricarui altuia, dar nicidecum lor “sacrificatii politici a lui Boc”. Si au mai pierdut pentru ca ne-au crezut prosti, gindind ca prin schimbarea numelui si a culorii, nu ii vom mai vedea si nu ii vom gasi, fara sa isi dea seama ca tocmai acest lucru a atras atentia si “domnului profesor” din oras dar si lui “tata Marioara” de la tara. Ce “strategie” ! De recunoastere indirecta, dar implicita a nemerniciilor facute, unii din ei dorind sa-si schimbe acum si CNP-ul si chiar parintii.

“Alianta verde” transformata peste noapte dintr-o portocala intr-un mar otravit, n-a reusit la aceste alegeri sa intelega ca pe noi nu numele si culoarea ei ne-au suparat si nici macar faptul ca n-a luat masuri adecvate pentru criza dovedind ce-i drept, ca sunt incompetenti ci, faptul ca prin comportamentul lor politic, de multe ori salbatic, 20 de ani de acum incolo, toti cei mintiti pina acum nu vom avea decit de reparat “masurile” celor ce au facut acum opt ani asa-zisa “Revolutie portocalie”.

Antena 3 nu a fost singurul post de televiziune care ne-a tinut pe toti trezi pina pe la miezul noptii, dar consecventa manifestata de aceasta, “rasplatita” de multe ori prin refuzul nostru de a le mai sta alaturi pina la sfirsit, a ajutat peste 50% din populatia Romaniei sa invete astazi cum trebuie sa voteze. Cit am invatat noi s-a vazut, dar oare PDL-ul a invatat ceva ?

5Iun/12

Coabitarea USL-PDL

 

USL-ul se imbata cu apa rece daca, in vinzoleala preluarii guvernarii inainte cu 6 luni de alegerile generale crede ca prin schimbarea lui Ungureanu cu Ponta a dobindit puterea. Sper ca macar acum, dupa cele patru saptamini de guvernare sa inteleaga ca pina cind vor sterge PDL-ul dupa harta si praful ramas in urma lui, va trece inca timp si multe zapezi se vor asterne pe ogoarele patriei. Si nu se stie daca vor reusi, chiar daca NU acesta este cel mai important lucru astazi.

Mai ales ca PDL-ul dupa opt ani de dieta hypercalorica, bazata pe contracte cu statul sub protectia lui Blejnar si a celorlalti, care citeau impotriva realitatilor zilei numai pagina de sport ale ziarelor, poate rezista chiar si prin hibernare in opozitie cel putin un cincinal. Si nici nu cred ca disparitia PDL este visul noilor guvernanti !

De altfel, “dobindirea” puterii – visata ieri de USL, clamata azi de PDL - nu a insemnat altceva decit numirea citorva zeci de demnitari in functiile cheie pentru a administra problemele lasate de domnul Boc, Ungureanu fiind responsabil doar cu stingerea luminii si formarea unui nou partid. Faptul ca printre masurile noului guvern se regasesc reparatiile pensiilor si salariilor sau ca la toamna votam prin uninominalul pur, nu inseamna nicidecum ca USL are puterea sau ca, macar ar fi ajuns la ea.

A avea puterea inseamna sa detii toate pirghiile necesare realizarii actului de guvernare, de informare, de aparare si de justitie al cetatenilor tarii. Or, multe dintre aceste deziderate lipsesc astazi actualilor guvernanti. Ei lucreaza la un tablou de comanda, plin de butoane ce are circuitele cuplate (inca), dar care oricind este posibil sa se scurtcircuiteze sau sa se intrerupa pur si simplu, lumina raminind insa aprinsa. Noroc cu minoritatile si independentii c-altfel, raminem pe-ntuneric !

Daca vedem doar ce s-a intimplat la ISC saptaminile trecute ne dam seama ca, este posibil ca oricind, atunci cind domnului Ponta ii va fi lumea mai draga, sa constate ca unele dintre butoane nu ii apartin si - ii place sau nu-i place - ele sunt acolo doar ca jucarie, in rest fiind nefunctionale. Sau ca si cind ar fi acolo doar de décor.

Si nu vorbesc aici de acele “butoane” de la Cotroceni ale lui Traian Basescu sau cei din jurul lui cit, de cele care intr-adevar functioneaza prin lege la comanda lui. Si mai vorbesc deasemeni de cei multi, ce pina mai ieri, cu riscul de a da in “galbeneala”mincau cu pofta – dimineata, la prinz si seara - din portocalele PDL, chiar daca azi doresc atit la masa cit si in jurul lor sa fie totul verde!

Analizind corect nici nu ar avea cum sa fie altfel atita timp cit, in special institutii precum TVR, ANI, SRI, DNA, STS, SIE, Avocatul Poporului, Curtea Constitutionala, Consiliul Concurentei, BEC, AEP, si multe, multe altele sunt majoritare PDL. Chiar si parlamentarii nostrii, deputati sau senatori sunt condusi de PDL. Ba chiar cei multi din administratia politizata a intregii tari, daca te gindesti ca din cele 1,2 milioane de posturi ocupate, peste o treime - functiile de conducere - au fost numite de PDL, chiar daca unii au inceput sa fraternizeze deja cu cei de acum. Astfel, pina la o eventuala depolitizare sau chiar restructurare (absolut necesara) situatia asa cum este, nici macar coabitare nu prea o poti numi ! Avantaj PDL !

Sa fie foarte clar, nu militez in rindurile mele pentru schimbarea lor, pentru partidul unic, pentru unul sau altul, pentru dreapta sau stinga. Dar mi se pare ca ceea ce vedem in ultimul timp, gilceava unora atit de precipitati si agitati pe la televizor cum ca “nu mai sunt la putere”, este de-a dreptul falsa. Portocalii care acum s-au inverzit, se cearta si se pling seara de seara, ca USL-ul “le-a furat puterea” tocmai acum cind (in prag de alegeri) ne-ar fi dat de toate, ar fi tinut cursul de schimb al leului pe loc, urmind asa, pe undeva pe la sfirsitul verii sa curga laptele si mierea.

Nici nu-si dau seama ca jelindu-se, unii de aici, altii de la Bruxelles, ne arata insa - cu multa “sinceritate” - tuturor ca, problema lor nu e partidul sau puterea ci, privilegiile si banii la care acestia nu mai au acces. Ca la putere inca sunt, astazi fiind aproape toti pe undeva!

Cu alte cuvinte, mai mult ca oricind, in prezent toate fortele politice au tara in grija, toti sunt acolo si toti sunt pentru noi. Interesant va fi la toamna, cind ba unul ba celalat – puterea si opozitia, o televiziune sau alta - vor spune ca, de fapt ceilalti au guvernat, ceilalti detin puterea, in conditiile in care astazi, USL e la putere, dar realitatea e ca nu e. Asta-i o coabitare USL-PDL !