George Padure – Blog Oficial
22Feb/12

Oprescu, “cel bun”

 

Mă preocupă tot mai mult soarta Bucureștiului, în condițiile în care constat că singurele lucruri făcute pentru dezvoltarea orașului, de către administrația capitalei, (aceea care a fost) în ultimii douăzeci de ani, sunt Stadionul Național, Pasajele Basarab și Pipera și Centrul Istoric. Mulți vor spune că, nu este adevărat, deoarece s-au construit multe blocuri de locuințe, birouri și mall-uri. Toți aceștia însă se înșeală pentru că, dacă nu erau privații, firmele care să dezvolte orașul în diferite locații - multe igienizîndu-le totodată – vedeam în București și astăzi, ceea ce se putea vedea imediat după ’89. Luați Bucureștiul “la picior” de-a lungul și de-a latul ! Și buget, slavă Domnului, a fost !

Spuneam odată că, valoarea omului politic NU este dată de discurs ci, de faptele și realizările lui. În cazul primarilor, mai mult ca la orice altă funcție, este extrem de important ce lasă în urmă. Cît mă privește, atunci cînd am părăsit primăria am putut lăsa foarte puțin (Piața Matache, sistematizarea Banu Manta, etc) în urma mea, deoarece totul era centralizat la nivelul Primăriei Capitalei, primarii de sector fiind cei care oficiau căsătorii, în principal. Se spune că Sorin Oprescu (chiar dacă deocamdată aleargă singur) este de departe cel mai bun primar pe care l-a avut Bucureștiul. Într-adevăr el ne-a promis multe, inclusiv autostradă suspendată, totul raminind insa la nivel de promisiune. Îl cunosc pe Sorin care, mi-a fost și contracandidat si pot spune ca, este un băiat bun ! Dar de la a fi băiat bun, la a fi primar bun, e cale lungă. Și aici rezidă problema noastră, una în plus, pentru care valorile au o lehamite de a privi înapoi. Faptul că, atunci cînd comparăm, nu recunoaștem adevărul și valoarea celor care într-adevăr au făcut ceva pentru noi, mințindu-ne și pe noi, dar și pe alții. Asa cum nu recunoaste Sorin cind se lauda cu proiectele altora.

Pînă și președintele nostru ne-a învățat că, atunci cînd unul a fost bun, trebuie să recunoști. Așa se face că Băsescu a recunoscut public că, “Năstase a fost cel mai bun Prim-Ministru”. Problemele lui - mai mici sau mai mari – coapte la foc mic, sunt cu totul altceva, acel “ceva” care poate pus într-o balanță (care să nu fie “defectă”), nici măcar nu va reuși să fie sesizat. Ce-i drept, depinde și de cel ce “cântărește” ! Cît privește capitala, cu speranța că nu voi fi introdus fără să mi-o doresc în activiștii PDL, trebuie să recunosc (în calitate de fost primar) faptul că, Videanu a fost (pînă acum) cel mai bun primar. Pentru că, tot ce menționam mai sus și, mai mult decît atît – plecat la Nice sau la Dubai, cu și fără “bube” – el este cel care a știut să organizeze, care a demarat lucrările - cel ce i-a urmat nefăcînd altceva decît să monitorizeze. Iar acesta a fost Sorin Oprescu și armata lui de consilieri. Bine, consilierii au făcut și altele, dar despre acestea într-o postare viitoare.

19Feb/12

Intrebari pentru candidatii la alegeri.

 

 E clar că nu mai avem mult de așteptat și soarele ne va copleși cu razele lui, iar zăpezile se vor topi. Astăzi, dimineață am auzit pentru prima dată în ultimele săptămîni, mai multe vrăbii la streașina casei ciripind. O făceau de parcă începuse campania electorală a zburătoarelor, toate dornice de un loc puțin mai călduț decît cel pe care l-au avut în ultimele zile. Zgomotele pe care le făceau mi-au amintit că, nu mai avem mult și, vrem nu vrem, intrăm și noi în cheltuielile și forfota campaniei pentru alegerile locale.

Optimism total va fi pe buzele fiecărui candidat, indiferent dacă ne-a curățat sau nu zăpada ultimelor patru ierni, dacă a cheltuit corect bugetul avut la dispoziție sau dacă în urmă cu un an era doar șoferul primarului ce-și termina mandatul. Toți vor fi optimiști, vor promite și vor garanta ! Acum, nu trebuie să vă așteptați la garanții colaterale sau ipoteci! Așteptați-vă la discursuri din cele mai plăcute, ale unora duse chiar pînă la vizualizare. Veți vedea și veți auzi despre fonduri europene, proiecte ecologice, autostrăzi suspendate, parcuri pentru copii, grija pentru bătrîni, trotuare spălate, taxe locale reduse, polițiști comunitari trecînd de două ori pe zi pe străzi, multă verdeață și chiar panseluțe plantate sus pe case. E foarte posibil să auziți vreunul (inconștient) care să vă ureze chiar “Să trăiți bine !”, dar fără să ne spună în ce țară.

Ceea ce niciunul dintre zecile de mii de candidați NU ne va spune, nici la locale, dar nici la alegerile generale, va fi raspunsul la intrebarile, De Ce în România serviciile edilitare costă de 3 ori mai mult, De Ce deszăpezirea costă de 4 ori cît costă în orice altă țară europeană, De Ce un privat plătește jumătate din prețul pe care statul îl plătește pentru un serviciu, De Ce kilometrul de autostradă costă la noi de 4 ori față de cît costă kilometrul altora, De Ce sunt plantate atîtea panseluțe cheltuindu-se atîția bani, De Ce aleșii ne fac săli și terenuri de sport în loc să rezolve problemele drumurilor, apei și canalizării, etc.

Si nu in ultimul rind: De Ce candidează la o funcție plătită în tot mandatul cu un total de pînă la 40.000 Euro, în timp ce campania electorală îl costă cel puțin 50.000 de euro, pe fiecare dintre ei ???

 

 

 

14Feb/12

Nu-i prostie, e hotie !

 

Referitor la deszăpezire, am auzit foarte multe epitete, clasificări și învinuiri pe parcursul ultimelor zile, toate adresate pe de o parte “beneficiarilor direcți” - celor ce au rămas înzăpeziți - iar pe de alta, aleșilor locali. S-a vorbit de superficialitate, neglijență, lene (ce nu mai poate fi plătită), lipsa dotărilor, etc. În condițiile în care România se apropie de a își declara primii 100 de morți ai iernii 2012 și ai statului (ne)social, mulți dintre cei ce acuzau - îndemnau populația la participare, la pusul mîinii pe lopată pentru deszăpezirea localităților. Se clama “solidaritatea”, taxele și impozitele plătite de noi toți, fiind uitate de reclamanții aleși. Că doar e criză ! În trecut se vorbea de muncă patriotică sau munci agricole. Am auzit unii vorbind chiar de prostie din partea primarilor că, nu și-au făcut din toamnă un plan de deszăpezire. Cine este curios, să meargă însă să viziteze străzile celor pe care i-au ales, poate îi vor vota în vară înc-o dată. Acele străzi, sunt primele curățate.

Este revoltător ceea ce vedem că s-a întîmplat în țară și chiar aici, lîngă noi, pe străzile secundare ale Bucureștiului, nefiind nici vorbă de “superficialitate, neglijență, lene sau lipsa dotărilor”. Și nici vorba de "prostie".

Prefecții, care ar trebui să cunoască modul în care autoritățile locale au obligația să rezolve această problemă – înzăpezirea – ar trebui să fie oarecum îngrijorați de ceea ce va urma atunci cînd zăpada se va topi. Toți zicem că vor urma inundațiile. Înaintea inundațiilor însă, va urma nota de plată pentru deszăpezirea neefectuată. Pentru că, făcută sau nu, deszăpezirea se raportează pe bază de Raport zilnic “efectuată”, uneori semnînd și un martor pe raport. Că doar cei ce “deszăpezesc” sunt într-o totală cîrdășie cu cei ce le-au atribuit contractele prin “licitație”. Dar ce ar fi ca, prefecții să ceară imediat primarilor și șefilor consiliilor județene rapoartele de deszăpezire ? Acum, pînă ca zăpada să se topească, “topindu-se” astfel și bugetele comunităților locale. Pentru a nu spune mai tîrziu, cu alte cuvinte, “Prinde orbul, scoate-i ochii !” sau “Nu-i prostie, e hoție !”.

7Feb/12

Valorile nu tac !

 

In urma cu doua zile m-am intilnit, intimplator la una din policlinicile bucurestene cu unul din marii specialisti ai Romaniei in materie de sistematizari si management al inundatiilor. O adevarata valoare in materie. Era extrem de grabit, cu toate ca era aproape seara, oricare dintre noi gindindu-ne mai degraba la drumul spre casa la acea ora. Se grabea de teama sa nu cumva sa intirzie la facultate, unde urma sa predea studentilor din tainele ce multi ar dori sa le poata stapini. Imi spunea ca, pe parcursul unei zile intregi, se misca dintr-un colt intr-altul al orasului si uneori al tarii, fiind obligat sa analizeze, sa explice, sa apere ceea ce natura, uneori fara sa intrebe distruge.

Am remarcat in toata discutia insa, teama acestei adevarate valori umane de a se arata, de a se promova, de a iesi “in fata”, atunci cind i-am spus ca, locul domniei sale este la comanda. Ii dadeam exemplu chiar cu ceea ce spunea presedintele Basescu indeminind valorile, “societatea civila de buna calitate” care “s-a retras in cochilie”, sa revina, “sa se mai implice in viata sociala si politica”. Ii spuneam ceea ce se tot spune la televizor: c-avem o criza de valori ! Ca este nevoie ca, oameni ca dinsul sa se implice in treburile tarii.

Din pacate, am primit un raspuns care, m-a facut sa ma abtin de la a mai continua sa il indemn si eu sa faca mai mult decit face.  S-a apropiat de mine si mi-a spus aproape de ureche – aducindu-mi aminte astfel de perioada cind ascultam Europa Libera - pe un ton ce parea a  dori sa nu fie auzit: “NU George, nu avem o criza de valori, avem o criza de bun simt ! Nu vezi ca valoare sau nu, daca scoti capul, esti cautat imediat la dosar, esti innegrit de oricare ? Uite-te ce i se intimpla lui Nastase ! Domnul presedinte se referea numai la acele valori ce tac sau, spun cum vrea dinsul. Or, asa ceva e mai greu de gasit pentru ca, valorile nu tac !”

 

 

 

6Feb/12

Zapada tabloidizata.

 

Nu mi-am exprimat niciodata optiunea pentru tabloidizarea sau ne-tabloidizarea presei. Chiar daca m-a interesat acest subiect, nu am considerat necesar sa imi exprim punctul de vedere. Am inteles ca fiecare face si desface asa cum doreste, mai ales ca cineva spunea ca, “in presa comerciala, nu exista morala”. Ceea ce se intimpla insa cu starea vremii si mai ales, modul in care este si a fost prezentata, a facut sa demobilizeze autoritatile locale in primul rind, transferind competentele spre autoritatile centrale, dornice de un alt subiect, altul decit "Piata Universitatii".

Prinse total neorganizate, acestea au considerat a fi cel mai bine sa interzica circulatia oriunde este frig, ceata sau zapada. Gata !

In acest an, scuza este totala ! Spre bucuria edililor bucuresteni, zapada a fost tabloidizata, motiv pentru care, nimeni nu le mai cere explicatii pentru strazile inca necuratate, primarii capitalei pregatind probabil campania electorala impreuna cu rapoartele deszapezirii.

Dar, haideti sa fim drepti cu noi, este oare aceasta o iarna in Bucuresti ca-n ’54 ? Luati doar arhiva ultimilor 22 de ani si vedeti grosimea stratului de zapada sau, perioada in care Bucurestiul era inzapezit. Diferenta a fost ca, in toate iernile de dupa ’89 autoritatile locale isi preluau atributiile cu mai multa sau mai putina responsabilitate, curatind zi si noapte, cu tractoare, lame si perii, strazile capitalei.  Strazile bucurestiului astazi sunt pline de zapada. Pe strada pe care locuiesc, de exemplu, nu s-a intrat cu absolut niciun utilaj de deszapezire, de parca deszapezirea ar trebui facuta de secretarul arestat in urma cu 5 zile. Am fost din pura curiozitate in sectorul 2, 3, 4 si 5. In sectorul 6 nici n-am mai reusit sa ajung. Se asteapta probabil, sosirea autoritatilor centrale. Sunt convins insa ca, toate sectoarele vor raporta efectuata deszapezirea si vor avea "topit" bugetul pentru deszapezire, odata cu topirea zapezii. Si asta, ca sa nu ma mai intrebe nici dl. Prefect si nici maestrul Cristoiu, “Cum fura primarii ?”, asa cum m-a intrebat mai deunazi intr-o emisiune si, sa nu ne mai miram de ce Romania cheltuie cel mai mult pentru deszapezire intre toate statele europene.

Intrebati Prefectura, cea care ar trebui sa stie.