George Padure – Blog Oficial
29Dec/11

Planuri si retrospective

Fiecare dintre noi, acum la sfirsit de an, facem retrospectiva – in special – a celor petrecute de noi insine. Ne amintim de asemeni de cei care ne-au parasit, astazi nemaifiind printre noi. Dar mai ales, ne gindim la ceea ce ne asteapta anul care vine, fiecare dintre noi facindu-si planuri. Macar aceia care pot sa isi mai faca. Si spun asta gindindu-ma ca, in ultimii ani - comparind anii de dupa ’89 - sunt din ce in ce mai putini cei care isi mai pot face planuri.

Din pacate, tot mai multi, se gindesc acum, la sfirsit de an, la ceea ce ii asteapta anul care vine, daca vor mai avea un loc de munca, daca vor reusi sa supravietuiasca. Cum si cit vor trebui sa plateasca la doctor, cit la intretinere si cit le va ramine pentru mincare ? Cu ce vor imbraca bietii copii, nevinovati de vremurile pe care le traiesc ? Degeaba sunt indemnati de unul si altul la televizor sa ramina increzatori.

Sincer si fara sa fim patetici, ce incredere poti avea cu tot ceea ce vezi pe micul ecran, ceea ce citesti prin ce a mai ramas de citit si in special, cu ceea ce simt din ce in ce mai multi dintre noi ?

Apropo, ati auzit ca au inceput bancurile despre sinucideri ???

Asa am fost noi intotdeauna, un popor hazliu si vesel…

La multi ani !

21Dec/11

Iertare Generalului !

 

Am citit ca, de ceva vreme, pe masa presedintelui Romaniei s-ar afla cererea de gratiere a generalului Stanculescu. Cred ca va fi aprobata, eliberind acest OM de pacatele facute de multi altii. L-am cunoscut pe generalul Stanculescu, intrindu-mi si-n casa prin 1993. Nu mi-a cerut nimic, nu i-am cerut nimic. Intilnirea noastra a fost  gratie prieteniei pe care am avut-o cu generalul Nitoiu, Dumnezeu sa-l ierte !

Tin minte doua lucruri: ca i-am servit cu fasole cu afumatura, generalii spunind “Super !” si ca, la plecare, grabindu-se, Stanculescu a alergat pina la masina care-l astepta. Avea atunci peste aproape 70 de ani.

Indiferent de criticile ce imi vor fi aduse, nu pot sa nu remarc imbecilitatea celor ce l-au condamnat. Ne este caracteristic, noua poporului roman sa ne umilim conducatorii, sa ii impuscam, sa ii omorim si sa ii pedepsim, cu multa desfatare.

In numele adevarului, corectitudinii fata de noi si chiar in numele Revolutiei Romane, nu stiu cum sa fac sa cer eu iertare in locul generalului. Probabil ca, el nu poate sa o ceara, considerindu-se nevinovat.

Iertati-l pe general !

De ce nu va intrebati: de nu era Stanculescu, cum ar fi fost Revolutia Romana ???

21Dec/11

Comasare ? Macar cu vot obligatoriu !

 

Cred ca, nu am sa incetez pina cind si Romania va adopta Votul Obligatoriu.

Mai ales ca, mi se pare extrem de interesant ca, nici macar (politicienii) nu vor sa discute despre aceasta varianta democratica pe care o are electoratul pentru a hotari propriul viitor. Cu toate acestea - daca nu o fi doar demagogie - toti doresc o prezenta la vot cit mai mare. Cineva imi spunea ca, adoptarea votului obligatoriu in Romania ar avea ca efect pulverizarea actualei clase politice. Nu as spune, dar cred intr-adevar ca efectul ar fi devastator. Odata ce toata lumea se prezinta la vot, nu exista fizic posibilitatea fraudarii sau, multimea va acoperi  frauda prin participare. Culmea, pentru asta nici macar nu este nevoie de modificarea Constitutiei, Parlamentul fiind cel care poate stabili. Bine, intr-adevar, si Guvernul, dar numai daca vrea...

Cum observ ca destul de des Traian Basescu face d-alea nefacute – voluntar sau nu - cu adevarat in interesul populatiei si dezinteresul politicienilor uneori, mare mi-ar fi mirarea ca o asemenea propunere sa nu-l stirneasca. Iar daca l-ar stirni, va ramine in istorie ca politicianul care a avrut sa afle de la popor adevarul gol, golut. Trebuie doar sa vrea.

Asa este si-n Belgia si-n Grecia si poate, asa va fi odata si la noi.

21Dec/11

Ioan Niculae are dreptate !

 

Are dreptate Ioan Niculae cind spune ca, isi inchide afacerile si nu e primul. Importanta afacerilor si numele fiindu-i mai sonor, a ajuns la urechea presei.

De ce spun asta ? Pentru ca statul este cel care, ar fi trebuit ca in cei 22 de ani de dupa ’89 sa creeze mediul necesar afacerilor, dezvoltand infrastructura si creeind prin pirghii si mecanisme ceea ce numim mediu atractiv pentru investitii. Mai mult, tot statul prin puterea legislativa ar fi trebuit sa reglementeze in favoarea si, nu in detrimentul cetatenilor, modul in care poate creste pretul energiei si al gazelor. Cel putin asa procedeaza statul belgian, de exemplu. Imi aduc aminte ca, datorita comparatiilor tot mai dese care se faceau in mass-media cu pretul gazelor pe m3, din alte tari europene , “istetii” de la ANRE au scos in 2008 o reglementare, prin care factura iti soseste acasa cu informatia consumului in kWh, adica kilowatiora, adica unitati energetice, adica sa nu mai priceapa nici bunica, dar nici macar ei cit este pretul gazului pe metru cub. Si aceasta chiar daca, toate calculele, contabilitatea, previziunile si consumurile, atit Distrigaz cit si Romgaz sau Trans Gaz, le fac in metrii cubi.

De ce nu facem comparatia pretului platit de populatie in Europa ? Sau trebuie cumva sa asteptam expirarea contractelor de livrare a gazului metan, semnate in spatele usilor capitonate de la Ministerul Economiei ???

Macar din acest motiv, initiativa lui Ioan Niculae mi se pare justa.

21Dec/11

Interviu in ziarul Adevarul

 

Interviul meu dat pentru ziarul Adevarul din 19.12.2011 il puteti citi aici.